Psico2 Georgina Barceló i Alba Sabaté| info@psico2.com | 660 899 977 | 606 651 288

Psico2 | Georgina Barceló i Alba Sabaté
Psico 2 - Blog - terapia infantil

5 Consells express per afrontar amb èxit l’inici del curs escolar

17/09/2015 | Georgina Barceló

Avui ha començat l’escola per la majoria de nens i nenes! Més enllà de l’alegria continguda dels pares perquè les llargues vacances escolars ja s’acaben i la rutina, sempre tan necessària pels nens i nenes, torna. L’escola és un dels llocs més importants per a l’infant, ja que és on passa la majoria de les hores del dia, on es desenvoluparà, on establirà relacions amb els seus iguals, i on se li proporcionaran molts aprenentatges.

Pels alumnes que comencen per primera vegada l’escola, avui és un dia encara més especial, ja que per a alguns suposa la primera separació física i afectiva del seu entorn familiar. Per als nens que han anat a una Llar d’Infants, l’escola significa entrar a una comunitat nova, més nombrosa i complexe on desenvolupar-se. En els dos casos, però, trobaran en un nou entorn, nous adults, nous companys, noves normes.

Les criatures ho poden viure com una sensació d’abandonament (la mare -la meva mare-, em deixa aquí sol i se’n va!!!). Per això ploren i s’enfaden, fins que descobreixen, mica en mica, que la mare o el pare torna a buscar-los cada dia…Però això és un procés i, com a tal, requereix temps. Temps i paciència!

I això és el que anomenem període d’adaptació, que en funció de l’infant durarà uns dies o setmanes. Cal tenir en compte que per a ells és un trencament de les coses que ja coneixen, de les seves referències afectives, d’on es senten protegits.

Però no només és un dia diferent pels nens i nenes, sinó que també ho és pels seus pares i familiars. Tots i els sentiments contradictoris que poden existir i que són part d’un procés normal de separació (l’alegria perquè es fan grans i per saber que estan en un lloc on aprendran i tindran moltes experiències enriquidores, a la vegada d’un sentiment de culpa per abandonar-los amb persones desconegudes), cal afrontar aquesta separació amb alegria i tranquil•litat.

Cada nen, té el seu ritme d’adaptació, però la família pot ajudar a facilitar-lo. Tot i que no sempre ens podrem estalviar els plor, les rebequeries, etc., sí que hi ha unes pautes a seguir que poden facilitar aquesta tan esperada adaptació a l’escola:

  1. Prepareu el vostre fill o filla sobre on aniran i què faran. Sempre amb una actitud positiva, explicant-li que jugarà molt, que hi haurà un/a mestre/a que el cuidarà molt, etc.
  2. Els matins, a casa, com més tranquils siguin millor, per poder atendre les seves inquietuds i transmetre’ls tranquil•litat.
  3. En arribar a la classe, us heu de mostrar segurs i confiats. Parlar amb la mestra us pot ajudar a estar més relaxats.
  4. El comiat ha de ser tendre, procurant no allargar-lo. Recordeu-li que el vindreu a buscar, desitgeu-li un bon dia i feu-li un comiat amb abraçada i petons. En aquest moment la seguretat i la confiança és clau per no transmetre-li al nen sentiments de pors. Si plora o fa una rebequeria, ho heu d’entendre com una cosa normal, però no defalliu, si us quedeu, entendrà que amb el plor us retindrà i això dificultarà la seva adaptació (podeu estar tranquils, generalment el plor desapareix al cap d’una estona de la vostra marxa, ja que descobriran les moltes sorpreses que tenen a l’aula).
  5. Quan l’aneu a buscar, el retrobament ha de ser també molt tendre. A vegades poden posar-se a plorar per demostrar-nos que segueixen enfadats per haver-los deixat a l’escola. Intenteu no fer-li massa cas a aquest fet i pregunteu-los-hi per les coses bones que han passat durant el dia.

Molta sort i que tingueu un bon inici de curs!!!!!

Equip de Psico2 psicologia i psicopedagogia

Posa't en contacte amb nosaltres

Truca'ns o envia un correu i ens posarem en contacte amb tu lo abans possible. Fins ara!

Configuracio de Cookies


Més informació