ARRIBA LA TARDOR! PETITS CONSELLS DAVANT EL TRASTORN AFECTIU ESTACIONAL
25/09/2015 | Alba Sabaté Olius
Ja tenim aquí la tardor i amb ella la variació en la nostra exposició a la llum, fet que pot afectar al nostre estat d’ànim.
El trastorn afectiu estacional, també anomenat TAE, apareix en els canvis d’estació, a la tardor i a l’hivern. Està directament relacionat amb el nostre canvi d’hàbits ja que per aquestes èpoques la nostra exposició a la llum disminueix notablement. Ben be no s’acaba de saber l’origen d’aquest trastorn, tot apunta a la creació d’hormones clau davant la disminució de llum. Els experts creuen que tant la melatonina com la serotonina poden estar involucrades, ja que totes dues tenen relació amb el cicle de son-vigília i amb l’estat d’ànim. Davant la baixada d’hores de llum es produeix un augment en la producció de melatonina i una disminució de serotonina, fet que justifica la falta d’energia, son i baix estat d’ànim.
Quins símptomes tenim? Els afectes d’aquest trastorn son força similars al trastorn depressiu atípic. Hi ha un augment de la hipersòmnia, augment de la gana en les darreres hores del dia, poques ganes de tenir relacions socials, dificultat de concentració, cansament físic, astènia, tristesa, ansietat, irritabilitat i a vegades disminució en el desig sexual.
Què podem fer per tal de pal·liar els efectes que ens produeix? L’exercici és un bon antídot per combatre el trastorn afectiu estacional, la dieta equilibrada i tenir uns bons hàbits de son també ens ajudaran notablement. Si és necessari podem realitzar petites becaines de 20 minuts per anar regulant durant el dia la nostra hipersòmnia. Amb tot això ajudarem a millorar el nostre estat d’ànim i ens sentirem millor. Com que el trastorn apareix amb la falta de llum, es recomana sessions curtes al llarg del dia d’exposició solar que podrà ser artificial o natural.
Des de Psico2 us animem a que durant aquests canvis tingueu una bona auto cura, això us ajudarà a sentir-vos be. Realitzeu activitats que us aportin estones de plaer, relaxació i distracció. Penseu que durant aquests períodes solen aparèixer dificultats de relació amb els demés, tant a la feina com en les relacions de casa. Això ens pot dur
a no saber com gestionar aquests conflictes, per això es recomana cuidar-se per millorar l’ànim i poder afrontar aquestes situacions.
També recomanem visitar a un professional en el cas que les alteracions s’allarguin en el temps o els conflictes que generi aquest trastorn siguin difícils d’afrontar.
Equip de Psico2