Psico2 Georgina Barceló i Alba Sabaté| info@psico2.com | 660 899 977 | 606 651 288

Psico2 | Georgina Barceló i Alba Sabaté
Psico 2 - Blog - FOBIA.jpg

FÒBIA: LA POR DESMESURADA I PARALITZANT

13/02/2017 | Alba Sabaté Olius

La por desmesurada davant de coses o situacions concretes s’anomena fòbia.

Quan tenim alguna fòbia la nostra conducta ens porta a evitar o a fugir d’allò que ens provoca por sense poder connectar amb el fet de que potser es tracta d’una por irracional o exagerada.

El fet de no poder relativitzar allò temut ens fa augmentar el temor i això va minvant poc a poc la nostra sensació de capacitat.

L’ansietat juga un paper molt important en les fòbies i acostuma a presentar-se de forma elevada fent que la persona escapi i fins i tot es bloquegi davant d’allò tan temut.

Quins tipus de fòbies hi ha?

Doncs moltes, des de por a sortir a espais oberts, por a animals, por a objectes concrets com els miralls, por als espais tancats, por a conduir, por a les agulles, por a anar als metges, por a situacions socials, por a parlar en públic i tantes d’altres que podríem enumerar.

Des de Psico2 us volem donar petits consells per poder anar afrontant aquesta dificultat i us encoratgem a demanar ajuda si us sentiu desbordats.

Què puc fer?

. Primer de tot és important detectar la por i delimitar-la.

. En segon lloc ens ajudarà molt ser conscients de quan i com fugim d’allò que ens fa por o directament ho evitem.

. En tercer lloc veure quins pensaments intervenen en aquestes situacions i aprendre a relativitzar-los. Quan ens sentim en perill els missatges que ens donem acostumen a ser distorsionats i poc realistes. Aquesta tasca és bàsica i efectiva alhora.

. En quart lloc aprendre a relaxar-nos a través de la respiració. Aquest punt serà imprescindible per a quan afrontem el que ens fa por.

. En cinquè lloc anar donant passes cap a allò temut ens ajudarà a vèncer la fòbia. És important la temporalitat i la manera d’afrontar-ho, és per això que us recomanem l’acompanyament d’un professional per poder treballar tots aquests punts i aconseguir un procés d’èxit.

. I per acabar felicitar-se per a qualsevol pas cap endavant que haguem aconseguit davant la dificultat. Sentir-nos orgullosos i reconèixer les nostres petites victòries ens ajudarà a sentir-nos més capaços.

Som conscients del patiment que es sent davant d’una fòbia, i també som conscients de la necessitat que es té a vegades de viure el procés acompanyat d’algú que entengui, empatitzi i no jutgi el que et passa. En aquests moments la sensació d’incapacitat és tan elevada que costa adonar-te de que ets capaç de vèncer això i molt més.

Volem acabar donant forces a tots aquells que pateixen una fòbia i que es veuen limitats per ella i donar-los la mà en el cas que busquin ajuda psicològica per a superar-la.

Les fòbies tenen solució!

Posa't en contacte amb nosaltres

Truca'ns o envia un correu i ens posarem en contacte amb tu lo abans possible. Fins ara!

Configuracio de Cookies


Més informació