Psico2 Georgina Barceló i Alba Sabaté| info@psico2.com | 660 899 977 | 606 651 288

Psico2 | Georgina Barceló i Alba Sabaté
Psico 2 - Blog - ansiedad

consells express per la prevenció de Trastorns Alimentaris

23/10/2015 | Georgina Barceló

Els trastorns relacionats amb l’alimentació, s’han convertit per desgràcia, en un punt negre de la nostra societat. Un problema de salut pública tant per la gravetat de les patologies com per l’alarma social que se n’ha generat. Tot i així, aproximadament un 70% de la gent que pateix un trastorn de la Conducta Alimentaria (TCA) es recupera, però per això cal rebre una ajuda especialitzada i rapida.

Entenem els TCA com una greu alteració en les pautes alimentàries, que van acompanyades de problemes físics i dificultats en els funcionament psicològic i social de la persona. Els trastorns més comuns són les tan famoses anorèxia i bulímia nerviosa, les quals suposa un gran impacte a la societat actual. Són moltes les evidències que expliquen que no hi ha una única causa que les origini, sinó que tenen un origen multicausal, on els factors de risc familiars, tenen una elevada importància (junt amb les socials, culturals, educatius i psicològics).

És per aquesta raó que l’abordatge no es pot fer únicament des de la vessant sanitària, sinó que ens trobem davant d’un problema social i cultural que requereix un abordatge des dels diferents sectors i agents socials implicats.

Són, per totes aquestes raons, que des de Psico2 ens volem centrar en el fet que des de casa cal treballar les actituds negatives que poden sorgir de la relació entre la imatge corporal i el pes, així com proporcionar-los bons hàbits alimentaris i que desenvolupin una actitud crítica als ideals de bellesa impossible.

Però per fer una bona prevenció, cal tenir en compte, també, que existeixen persones que es consideren de més de risc, tenint en compte l’edat (adolescents, immersos en una sèrie de canvis psicofísics i amb una personalitat encara poc definida), sexe (dona) i les activitats d’oci o les professions que porten a terme (gimnastes, models, ballarines, esportistes d’elit…)

Per tot això, les pautes de prevenció que podem portar a terme són:

1. Durant els àpats: Calen bons hàbits, però sense normes rígides a l’entorn del menjar, com poden ser les dietes restrictives. Els àpats haurien de ser amb família, més que menjar sols, gaudint-lo com un espai de convivència.

2. Evitar la crítica continuada: l’elogi i la confiança ajuda a adquirir una imatge positiva d’un mateix. Cal evitar per sobre de tot, comentaris despectius sobre el seu pes i imatge corporal.

3. Ensenyar amb l’exemple: No aconseguirem una actitud positiva en vers del menjar si nosaltres tampoc la tenim.

4. Transmetre concepte de bellesa basat en la salut i no amb la estètica.

5. Potenciar l’esperit crític: enfront dels estereotips culturals i els models que ens proposa el món de la publicitat i la moda.

6. Facilitar l’expressió i l’exteriorització dels sentiments: a través d’una bona comunicació entre pares i fills, creant un clima de confiança.

7. Tenir informació: Del que són els Trastorns de la Conducta Alimentària, dels senyals d’alarma i establir un cert control de les actituds dels nostres fills que ens ajudin a extreure informació útil.

8. Si apareix alguna senyal d’alarma, no ignorar-la: Cal l’ajuda d’un especialista. Una atenció primerenca és clau per evitar problemes molt greus de salut física i psicològica.

Equip Psico2

Posa't en contacte amb nosaltres

Truca'ns o envia un correu i ens posarem en contacte amb tu lo abans possible. Fins ara!

Configuracio de Cookies


Més informació