Donar valor a les nenes i els nens, reforçar la seva autoestima
04/12/2015 | Georgina Barceló
Podem els pares i mares influir negativament o positivament en l’autoestima dels nostres fills? Tot i que casi tots donem per fet que la resposta és la d’un “si”, moltes vegades ens costa tenir clar la influència que tenim en la construcció d’aquesta. L’autoestima s’entén com un sentiment que sorgeix de la imatge que tenim de nosaltres mateixos. Cada èxit o fracàs, o cada una de les nostres vivències van formant aquesta imatge i, no és fàcil canviar-la, ni des de dintre (des de la pròpia persona) ni des de fora (a través dels altres).
L’autoestima no és estàtica, va canviant segons el moment vital en que estem. Tot i així, si que existeix una tendència a percebre’ns i valorar-nos d’una determinada forma. I és això el que ens porta a tenir una bona o baixa autoestima. La importància de tenir una bona autoestima, recau en que és clau pel desenvolupament i manteniment del benestar físic, mental i social, i per tant, influeix en el desenvolupament de la personalitat i la capacitat d’assolir èxits.
La visió positiva o negativa que cada persona té de si mateixa és producte de molts factors, que els podem anomenar “els pilars fonamentals de l’autoestima”, i aquestes són:
- Les relacions positives.
- Sentir-se capaç.
- Les metes i els valors.
- Sentir-se bona persona.
- L’Alegria vital, les ganes de viure.
Tenir bones experiències en aquests pilars, proporciona motius per desenvolupar una bona autoestima, i és per això que com a pares podem ajudar en la construcció d’aquesta.
Com? Cal tenir en compte que els primer anys de vida l’afecte dels pares és única i fonamental i, que no és fins a l’entrada a l’escola, que apareixen altres persones que seran importants en la seva vida: companys, professors, amics, etc. Per tant, des de casa cal portar a terme diferents actituds que ajudaren a viure bones experiències, com són les de:
- Millorar la capacitat de comunicació dels nens i la nostra: la capacitat per comunicar-nos facilita les relacions positives.
- Crear projectes comuns, crea el sentiment de “nosaltres” com a família.
- Percebre el nostre fill com a únic.
- Ser comprensius davant dels errors dels altres, treballes el concepte de tolerància (amb ell mateix i amb els altres).
- Divertir-se amb els fills.
- Animar a esforçar-se: només després d’haver superat un repte important i difícil s’experimenta la sensació especial de sentir-se competent amb alguna cosa.
- Recordar el que si que saben fer, i reconeixeu-los-hi els mèrits.
- Impulsar el pensament a trobar solucions als seus problemes. No dir-los com fer-ho, o fer-ho per ells.
- No menysprear els objectius que tenen, jutjant-los des del prisma d’un adult.
- Viure orientat a uns valors: observeu i expresseu quan els vostres fills fan alguna cosa pels altres.
- Enumerar les coses positives en que creu.
- Referir-nos a les bones accions dels nostres fills.
- Fomentar la creativitat, deixant que experimentin.
Equip de Psico2